Cultureel Centrum In de Waluwe Zaltbommel

Projectnaam
Cultureel Centrum In de Waluwe Zaltbommel

Projecttype
Cultuur / Nieuwbouw

Opdrachtgever
gemeente Zaltbommel

Bouwjaar
n.t.b.

Programma
multifunctionele uitvoeringszaal, cursusruimten, muzieklokalen, foyer, café

Omvang
ca. 2200 m2

Architecten
Roel ten Bras / Maaike Westinga

Medewerkers
Chantal Beltman / Roxi Balas

Aannemer

Projectmanagement

Cultureel Centrum In de Waluwe Zaltbommel

Het Cultureel Centrum In de Waluwe wordt dé plek voor eigentijdse (podium)kunsten, ontmoeten en vrijetijdsbesteding voor Zaltbommel en omstreken. Een nieuwe ontmoetingsplek van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat die ter beschikking staat voor zowel professionals als amateurs. Het gebouw en haar bewoners zullen garant staan voor een nieuwe manier van kunst en cultuur: ‘beleven’, ‘maken’ en ‘leren’.

In ons ontwerp maken we van de volgende ruimtes de hoofdrolspelers:

  • de multifunctionele uitvoeringszaal, met alle faciliteiten voor zowel ontvangend als productietheater,
  • de muziek-, pop- en evenementenzaal, waar zowel professionals als amateurs zich thuis voelen, 
  • de ontmoetingsruimte, waar publiek in ongedwongen sfeer prettig verblijft,
  • de muziek-, dans-, yoga-en vergaderzalen, die allen voor meervoudig gebruik geschikt zijn,
  • de kantoren en de goed gepositioneerde backstage en servicegebieden.

De locatie heeft twee duidelijke zijden: de buurtzijde aan het zuiden en westen, en een verkeerszijde naar het oosten en noorden. Aan de zuid- en westzijde ontstaat een prettige ontmoetingsplek met horeca en terras. Op de kop van het gebouw is hier de entree gesitueerd, laagdrempelig en uitnodigend om zo naar binnen te lopen. Aan de oostzijde vormt het gebouw een begeleidende wand aan de Hogeweg en fungeert de gevel als geluidscherm tussen de A2 en de woonwijk. Deze gevel is transparant en maakt nieuwsgierig naar wat er binnen gebeurt.

Voor het meervoudig gebruik van de foyer maken we gebruik van een L-vormige horecaruimte die door loopt tot aan de uitvoeringszaal. In de brede verkeersruimte kan gebruik worden gemaakt van mobiele bar(s) om publiek te ontvangen. Hiermee wordt het cafégedeelte aan de voorzijde ontzien. De ruimte kan ook worden voorzien van een extra podium in de vide. Op de verdieping ontstaat zo langs de viderand een extra ring voor publiek bij optredens.

De uitvoeringszaal wordt voorzien van alle theaterfaciliteiten. De zaal krijgt 350 stoelen en een vaste regieplek in de zaal. De eerste drie rijen zijn verdiept in de vloer verzonken. Met een ‘parterredeksel’ kunnen deze rijen worden afgedekt om een vlakke vloerzaal te creëren. De rest van de tribune kan ingeschoven worden zodat er een ruime multifunctionele zaal ontstaat. Door lichtbruggen onder het hele dak is de vloer van voor tot achter bespeelbaar. Het speelvlak is 12m breed en 11m diep. Er is een omloopgang achter het toneel ontworpen. Hiervandaan wordt het backstage gebied ontsloten met o.a. de kleedkamers en artiestenfoyer.

Het ontwerp is duurzaam, natuurinclusief en klimaatadaptief. Naast de duurzame gebouwinstallaties voorziet het ontwerp in overstekken, bouwkundige buitenzonwering en groene daken en gevels. We werken graag met hergebruikte, biobased of herbuikbare materialen.

Het Cultureel Centrum In de Waluwe wordt een open gebouw dat dialoog tussen binnen en buiten uitstraalt.