Omroep Brabant, “het gevoel van hier”
In opdracht van Omroep Brabant ontwierpen wij het nieuwe interieur voor het hoofdkantoor van de
omroep. In het bestaande gebouw in Son worden 3 verdiepingen getransformeerd naar een
eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige werkomgeving. Op het hoofdkantoor worden zowel
radio- als tv-uitzendingen gemaakt.
Omroep Brabant vroeg een open werkomgeving met een creatieve uitstraling, waarin Brabant
voelbaar moest zijn. Circulariteit en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp
geweest.
Klik hier voor meer informatie.
Nieuwe opdracht in Zaltbommel
Afgelopen maand wonnen we de selectie voor ons ontwerp voor het nieuwe Cultureel Centrum in Zaltbommel.
Het Cultureel Centrum ‘In de Waluwe’ wordt dé plek voor eigentijdse (podium)kunsten, ontmoeten en vrijetijdsbesteding voor Zaltbommel en omstreken. Een nieuwe ontmoetingsplek van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond die ter beschikking staat voor zowel professionals als amateurs.
Het ontwerp is er op gericht een warme, laagdrempelige ontmoetingsplaats te zijn voor alle inwoners van (de gemeente) Zaltbommel. Een duurzaam, natuurinclusief en klimaatadaptief ontwerp, voor iedereen toegankelijk en waarin alles bereikbaar is voor iedereen.
Klik hier voor meer informatie.
Nazomeren 2023
Op de eerste woensdag van september organiseren we weer onze ‘Nazomeren’-borrel. Dé gelegenheid om weer bij te praten, elkaar te ontmoeten en om ontspannen weer op te starten na de zomer.
Wij nodigen je graag uit in Amersfoort, na het succes van vorig jaar wederom bij Het Lokaal. We organiseren dit zoals elk jaar weer samen met onze collegabureaus SVP en Adviesbureau Haver Droeze.
Noteer dus alvast in je agenda: woensdag 6 september 2023, vanaf 16:00 uur.
Om een indicatie te krijgen van hoeveel mensen we kunnen verwachten, vragen we jullie je alvast hier aan te melden.
TenBrasWestinga ontwerpt tijdelijke Centrale Bibliotheek Rotterdam
De Centrale Bibliotheek wordt verbouwd en moet gedurende die periode een nieuwe tijdelijke huisvesting krijgen. Met ons ontwerp zetten we in op 100% hergebruik.
Klik hier voor meer informatie.
Cultuurhuis Almere Buiten van start!
Klik hier voor onze projectpagina.
Het televisieprogramma ‘Wonen’ maakte een mooie opname van Cultuurhuis De Zeepziederij in Bree.
Klik hier om het item te bekijken.
Interview Excellent Magazine met Maaike Westinga.
Een interview in Excellent wonen & leven met Maaike met het thema Powervrouwen. Aan de hand van het interieur voor Kontakt der Kontinenten vertelt Maaike hoe inspirerend culturele gelijkenissen zijn voor haar werk.
Glazen paviljoen en culturele gelijkenissen als leidmotief voor nieuw restaurant.
Culturele gelijkenissen vormen het uitgangspunt bij het ontwerp van de inrichting van het restaurant KonneKt en de toiletruimten in het souterrain van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. In plaats van de wereld op te delen in verschillen, zijn overeenkomsten verrassender en inspirerend. En vaak onverwachts. Oer-Hollandse klederdracht uit Marken en klassiek Peruaans breiwerk gebruiken dezelfde motieven; Picasso’s zelfportret toont als een Afrikaans stammenmasker; Delfts blauw is even kostbaar als Chinees Porselein; Stoffen van Helmondse makelij staan in de wereld bekend als typisch Afrikaans; Het ontwerp neemt deze gelijkenissen als leidraad voor het ontwerp.
Woningen Suikerentrepot Standdaarbuiten
Het voormalig suikerdepot in Standdaarbuiten ligt aan de Mark en de haven. Het rijksmonument is een prachtige loods met een geklonken staalconstructie en smalle raamopeningen op de verdieping, die het gebouw een bijzonder karakter geven. De ranke kolommen in het midden van het gebouw droegen in het verleden een loopbrug voor het laden en lossen van de suiker. De ontwikkeling gaat gestaag voort. Het ontwerp telt 44 appartementen en de verkoop is gestart.
Thruststage in Nederland terugbrengen
Toen Maaike en Roel terug kwamen van de OISTAT-excursie (theaterarchitectuur) naar Chicago viel het hen op dat, in tegenstelling tot bijna alle landen in de wereld, er in Nederland nauwelijks een andere vorm dan het proscenium-theater bestaat. We ontwierpen we een intieme zaal met 450 stoelen om het toneel heen, met het voordeel van veel grotere intimiteit tussen artiesten en publiek dan bij een proscenium, terwijl het nut van een backstage-gebied behouden blijft.
Klik hier voor meer informatie.
Herbestemming gemeentehuis Schijndel
Het gebouw wordt ingericht! Het voormalige gemeentehuis wordt getransformeerd naar bibliotheek en kunstencentrum. Een belangrijke ingreep in het gebouw is de verlaging van de voormalige trouwzaalvloer. Hierdoor ontstaat een split-level-relatie tussen souterrain en de bel-etage. Deze oplossing doet zowel recht aan de bestaande architectuur als aan het toekomstig gebruik: een open, flexibel gebouw waar kruisbestuiving en menging van functies gestimuleerd wordt. Het interieur-concept luidt: “Dwalen van schatkamer naar schatkamer”. Het verwijst naar de oorspronkelijke kamerstructuur in het gebouw en maakt de inhoud ervan tot het werkelijk belangrijke. Eind mei staat de opening gepland.
Herontwikkeling de Trappenberg Huizen
De Trappenberg in Huizen krijgt een derde leven. Het voormalig kindersanatorium in de bossen van Huizen was ooit ontworpen als een plek waar kinderen met longziekten konden genezen in de frisse lucht was de laatste decennia een revalidatiecentrum en mytylschool.
Nu wordt het prachtige terrein van zeven hectare herontwikkeld tot een innovatief woon-zorgpark waarbij de focus ligt op verbondenheid, actief leven en het genieten van de natuur. SVP maakt samen met Adviesbureau Haver Droeze en TenBrasWestinga het plan in opdracht van De Trappenberg C.V.
Theater De Zeepziederij Bree (BE)
Het nieuwe theater/cultuurhuis is een combinatie van renovatie / nieuwbouw in een voormalige zeepfabriek in het Belgische plaatsje Bree. Een bijzondere ervaring net over de grens.
Lees hier het artikel op de website van PI over dit ‘harmonieuze huwelijk tussen modern en historie’.
2008-2018
De mooiste plekken in theaters vind je backstage: backstage lijkt op een kleine stad. Er is volop verkeer, mensen zoeven door de gangen. De één in kostuum, de ander met gereedschap, een derde met een muziekinstrument. En net als een echte stad bestaat ook de backstage-stad uit gestapelde bouw. Ateliers voor zang en dans bovenin het gebouw, werkplaatsen, kleedkamers, restaurant in het midden, en naar beneden toe geheimzinnige technische ruimten. Net als in de stad zijn er hoofdroutes, sluiproutes, nog kortere routes en afkortingen van die routes. Meer dan in het voorhuis van het theater is dit een wereld waar je deelgenoot van wilt zijn. De één als directeur, de ander als timmerman, weer een ander als kleermaker of kok, of technicus, maar allemaal omdat ze weten dat hier iets wordt gecreëerd.
Voor het 10-jarig bestaan van ons bureau brachten we een boek uit, waarin we een doorsnede van onze projecten laten passeren. Met gepaste trots kijken we terug op de afgelopen 10 jaar, maar we kijken natuurlijk ook vooruit. Daarin staat samenwerking centraal.
TenBrasWestinga onderschrijft BNA-manifest Circulair Bouwen
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat duurzaam is. Het is lang niet altijd makkelijk of mogelijk om precies vast te stellen welk product of materiaal het beste scoort. Zowel het aanbod, de kennis als de technieken ontwikkelen zich en leveren nieuwe inzichten en mogelijkheden op. Toch kunnen we allemaal nu al bijdragen aan een gezonde wereld, waarin toekomstige generaties in dezelfde behoefte kunnen voorzien als wij. Voor het beste resultaat werken we samen in de keten om de kennis en ervaring bij bedrijven samen te brengen en te delen. Circulair bouwen is een belangrijke schakel in een duurzame samenleving. De essentie ervan is dat bouwproducten niet langer een levenscyclus met een begin en einde hebben. In een optimale circulaire economie bestaat geen afval, zij is gebaseerd op een gesloten kringloop waarbij de inzet van nieuwe grondstoffen wordt vermeden. Producten, componenten en materialen worden opnieuw ingezet met behoud van kwaliteit van structurele eigenschappen. En de processen die daarvoor nodig zijn mogen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en/of het milieu. TenBrasWestinga omarmt daarom het BNA-manifest en haar vijf ontwerpprincipes. Het gaat er ons om opdrachtgevers en alle betrokkenen te adviseren om duurzame, realistische en haalbare keuzes te maken. TenBrasWestinga neemt hier graag een sturende rol in, in de overtuiging dat circulair bouwen één van de tools is om tot een betere, betrokkenere, gedeelde samenleving te komen. Voor meer informatie over het Circulair Manifest klik hier.
Stadsschouwburg Middelburg bouwkundig opgeleverd
In Middelburg is het bouwkundige deel van de Stadsschouwburg opgeleverd. Het losse interieur en de theatertechniek volgt nu snel, zodat het compleet vernieuwde theater gereed is voor het seizoen 2018-2019.
Excursie AA
De jaarlijkse excursie AA reist dit jaar af naar Dordrecht. Natuurlijk wordt er ook een bezoek gebracht aan het Energiehuis in Dordrecht. Onder leiding van Maaike Westinga zal een grote groep belangstellenden langs de mix van culturele functies in de voormalige elektriciteitscentrale in het ontwikkelingsgebied Stadswerven trekken.
Zeepziederij nieuwe naam voor nieuw theater in Bree, België
Het nieuwe theater in Bree vervangt het oude Breugeltheater. Het theater gaat verder onder een nieuwe naam: cultureel centrum Zeepziederij. Het gebouw biedt plaats aan een theaterzaal voor 350 bezoekers, met aanverwante ruimten zoals foyer, kleedkamers, kantoren, technische- en werkruimten, en een theatercafé. Het theater wordt momenteel gebouwd op de Malta, in het centrum van Bree, en zal deels worden ondergebracht in het voormalige magazijn van de Technische Hogeschool. De oplevering van De Zeepziederij staat gepland voor eind 2018.
Lux Nijmegen
Na de realisatie van een nieuwe filmzaal en een multifunctionele workshopruimte in Filmtheater Lux Nijmegen, zijn we nu gevraagd ook de zalen te upgraden. Eerst wordt er akoestisch onderzoek gedaan. De zalen zullen allen op dezelfde manier benaderd worden, maar in hun verschijningsvorm steeds uniek zijn.
Aanbesteding Nieuwe Nobelaer Etten leur
De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur is een gebouw voor iedereen waar je cultuur, ontspanning en educatie kan beleven, maken en leren. Het is een actief, twee verdiepingen hoog gebouw waarin bibliotheek, café, beide theaterzalen, lokalen en studio’s makkelijk bereikbaar én zichtbaar zijn. De openheid en nabijheid van iedereen in het gebouw is ook vertaald in het gevelontwerp. Grote glasvlakken op geregisseerde plekken laten buiten goed zien wat er binnen allemaal mogelijk is. De aanbesteding ervan is volop gaande. Nog voor de zomer verwachten we de resultaten.
Bouw theater en film Beykoz Kundura nadert voltooiing
In Istanbul is de bouw volop gaande van de transformatie van de oude electriciteitscentrale tot theater en bioscoop. Het hele complex is onderkelderd, waarmee niet alleen de capaciteit van de publieke ruimte is vergroot, maar die ook onderdak kan bieden aan alle backstagevoorzieningen. De deels nieuwe uitbreiding wordt in historische stijl opgetrokken. Oplevering wordt eind 2018 verwacht.