Projectnaam
VondelCS Amsterdam
Projecttype
Cultuur / Herbestemming
Opdrachtgever
AVRO / Gemeente Amsterdam
Bouwjaar
2013 – 2014
Programma
Grand café / Restaurant /
Theaterzaal / Opnamestudio’s /
Kantoren en Workshopruimtes
Omvang
1.928 m2
Bouwkosten
€ 4.000.000
Architecten
Roel ten Bras / Maaike Westinga
Medewerkers
Yvan Veninga / Martijn Hosmar / Michel Brons
Aannemer
Jurrëns b.v. Utrecht
Fotografie
Arjen Veldt
VondelCS
Het Vondelparkpaviljoen is gebouwd in 1893 als uitgaansgebouw in het Vondelpark in Amsterdam. Na diverse bestemmingen huisveste het paviljoen tot 2011 het Filmmuseum. Thans heet het paviljoen het paviljoen VondelCS en is een culturele ontmoetingsplaats voor media, cultuur en debat.
Na jaren van geslotenheid vroeg het gebouw om verregaande openheid. Het ontwerp voor het paviljoen beantwoordt deze vraag met de herintroductie van de hoofdentree op de bel-etage, entrees naast en onder de nieuwe buitentrap, het te situeren programma achter de op het park gerichte voorgevels en de verbeterde uitstraling van de dicht te zetten loggia’s op de bel-etage.
De gebruikers van het Vondelparkpaviljoen zijn divers: AVRO, AT5, theater, horeca en de daarbij behorende bezoekers. Dat geldt ook voor de activiteiten die in het paviljoen plaats gaan vinden. Het ontwerp voorziet in een duidelijke zonering in het gebouw voor publiek versus backstage. Logistieke processen en meervoudig gebruik zijn uitgangspunt voor de indeling op de diverse verdiepingen.
De grote publieke ruimten bevinden zich op de makkelijkst bereikbare plekken in het gebouw. Het Grand café/restaurant strekt zich uit achter de voorgevel van het gebouw aan het park, en in de dichtgezette loggia’s, direct grenzend aan het buitenterras op de bel-etage. Het hart van het gebouw is de ontvangsthal op de bel-etage, centraal gelegen, waar de oorspronkelijke hoogte in ere is hersteld.
Op bijzondere wijze is de klimaatinstallatie onzichtbaar in het gebouw verwerkt. Vanuit de nieuwe zeer compacte installatieruimte onder de hoogste kap zijn kanalen ingebracht in loze ruimten tussen historische plafonds en vloeren en dubbele wanden. Het inblazen va de lucht geschiedt via speciaal ontworpen roosters, met een gedicht van Vondel als gaatjespatroon.