Projectnaam
Tijdelijke huisvesting bibliotheek Rotterdam
Projecttype
Interieur / Herbestemming
Opdrachtgever
gemeente Rotterdam
Bouwjaar
2025 (verwacht)
Programma
Bibliotheek collectie, Stadsplein en ontmoetingsruimten, café, studie- en werkplekken, kantoorruimten, expeditie en logistiek
Omvang
17.000 m2
Bouwkosten
–
Architecten
Roel ten Bras / Maaike Westinga
Medewerkers
Chantal Beltman / Roxi Balas
Aannemer
–
Projectmanagement
–
Voor dit project in Rotterdam
is er een driedelige podcastserie gemaakt. In drie afleveringen zoekt
presentatrice en architectuurhistoricus Catja Edens uit hoe de toekomst
van de Centrale Bibliotheek eruitziet.
In de derde aflevering gaat Catja in gesprek met architecten Maaike Westinga en Harrie van der Meijs (rapp+rapp) en met projectmanagers Desirée Schouten (gemeente Rotterdam) en Ronald van Herp (Bibliotheek Rotterdam).
Benieuwd? De derde aflevering van deze podcastserie ‘Centrale Bibliotheek op weg naar een nieuwe toekomst’ kun je nu beluisteren! https://nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl/podcast-klaar-terwijl-u-wacht/
Tijdelijke centrale bibliotheek Rotterdam
Tijdens de verbouwing van de Centrale Bibliotheek in 2026 t/m 2028 verhuist de bibliotheek tijdelijk naar de Librijesteeg. De huidige kantoorruimte op deze locatie wordt opnieuw ingericht om de bibliotheek en al haar bezoekers te kunnen ontvangen. Dat gebeurt volledig circulair en met 100% hergebruik.
In oktober 2022 presenteerden we onze visie aan de Gemeente en bibliotheek in Rotterdam. Met onze visie willen we laten zien hoe het kantoorgebouw aan de Librijesteeg een uitnodigend platform voor ontwikkeling en vooral voor ontmoeting kan worden.
De bibliotheek wordt tijdelijk in een totaal ander type gebouw gehuisvest. Dat levert uitdagingen op, bijvoorbeeld om te zorgen dat de 1,4 miljoen jaarlijkse bezoekers van de Centrale Bibliotheek zich prettig en snel door het gebouw kunnen bewegen, maar ook de kans om met een andere bril naar de bibliotheek te kijken. Daardoor kunnen nieuwe inzichten en ideeën ontstaan die straks ook in de nieuwe bibliotheek een plek kunnen krijgen.
De hal transformeert tot een actieve ruimte met plekken voor ontmoeting, informatie en tentoonstelling. Het Stadsplein wordt ermee vergroot en levendig.
Op de verdiepingen kiezen we voor een eenvoudig en helder indelingsprincipe. Parallel en evenwaardig aan de collectie zijn de verblijfsplekken. Om elkaar te ontmoeten, om te leren, te lezen en/of te reflecteren.
We zien het als onze taak om het (tijdelijke) interieur te ontwerpen met elementen uit het bestaande gebouw. Ontbrekende elementen worden via de circulaire (bouw-)markt aangeschaft. We gaan voor 100% hergebruik: we gebruiken de flexibele wanden, plafonds en vloerafwerking uit het huidige gebouw en wat we nodig hebben voor de nieuwe inrichting nemen we mee uit de huidige bibliotheek. Zo zorgen we ervoor dat er niets nieuw gemaakt hoeft te worden, dat we maar een paar jaar zouden gebruiken. Wel zo duurzaam.
Komend jaar werkt TenBrasWestinga aan het ontwerp van de tijdelijke Centrale Bibliotheek. Daarna wordt de ruimte aan de Librijesteeg verbouwd, zodat de tijdelijke vestiging vanaf 2026 open kan. Aansluitend start de vernieuwing van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Als deze eind 2028 klaar is, verhuist de bibliotheek weer terug.