Alle Projecten / Cultuur / Herbestemming
Projectnaam
Herbestemming Gemeentehuis Schijndel
Projecttype
Cultuur / Herbestemming
Opdrachtgever
Gemeente Meierijstad
Bouwjaar
2020
Programma
Bibliotheek / Kunstencentrum / Horeca / Klantcontactcentrum
Omvang
1.350 m2
Architecten
Roel ten Bras / Maaike Westinga
Medewerkers
Edo Brunekreef (SVP)
Aannemer
Hazenberg Bouw BV/Nico de Bont, Vught
Het voormalige gemeentehuis is een bijzonder gebouw. Oorspronkelijk gebouwd vanaf 1959, en in 1961 opgeleverd door de Amersfoortse architect J.C. van Buijtenen. Kenmerkend voor het ontwerp zijn het gebruik van natuursteen in de voornamelijk bakstenen gevels, het dansende ritme van de gevelopeningen en een relatief rijke detaillering in het gebouw. De draagconstructie bestaat uit betonnen vloeren en balken, op veelal dragende baksteenwanden. Ons ontwerp voor de herbestemming tot bibliotheek en kunstencentrum neemt deze ontworpen structuur als uitgangspunt voor nieuwe indelingen.
Een belangrijke ingreep in het gebouw is de verlaging van de voormalige trouwzaalvloer. Hierdoor ontstaat een split-level-relatie tussen souterrain en de bel-etage. Deze oplossing doet zowel recht aan de bestaande architectuur als het toekomstig gebruik: een open, flexibel gebouw waar kruisbestuiving en menging van functies gestimuleerd wordt.
Het interieur-concept luidt: “Dwalen van schatkamer naar schatkamer”. Het verwijst naar de oorspronkelijke kamerstructuur in het gebouw en maakt de inhoud ervan tot het werkelijk belangrijke.
De littekens die overblijven na sloop van de uitbreiding uit 1990 worden ingezet om het gebouw en het interieur een nieuwe relatie met de omgeving te geven.