Projectnaam
Bibliotheek Drunen
Projecttype
Interieur / Herstemming / Cultuur
Opdrachtgever
Gemeente Heusden / Bibliotheek Heusden
In gebruikname
December 2023
Programma
Bibliotheek / Speel-o-theek / Studieplekken / Bijeenkomstruimte / Workshopruimten
Omvang
765 m2
Architecten
Roel ten Bras / Maaike Westinga
Medewerkers
Chantal Beltman
Aannemer
Aannemingsbedrijf De Wit, Drunen
Installateur
Van Delft Groep, Nieuwkuijk
Interieurbouwer
Van Zon interieurbouw, Moergestel
Fotografie
Stijn Poelstra
Bibliotheek Drunen
De bibliotheek in Drunen is verhuisd naar Cultureel Centrum de Voorste Venne. De Voorste Venne werd in 1972 gebouwd als automuseum, ‘Autotron’, naar ontwerp van Anton Pieck. In de jaren ’90 werd het gebouw verbouwd tot Cultureel Centrum door Jonkman en Klinkhamer. In 2018 werd het pand volledig gerevitaliseerd en voor een deel afgestoten in opdracht van de gemeente Heusden. Ons ontwerp omvatte een nieuwe entree aan de parkeerplaats, een verbindende gang rondom de binnentuin en vier nieuwe en vernieuwde zalen op de hoeken van het gebouw. In één van die zalen, de voormalige popzaal Utopia, is nu de bibliotheek gehuisvest.
Voor de gemeente was de samenvoeging van de bibliotheek met de Voorste Venne een belangrijk uitgangspunt. Wij hebben onderzocht op welke manier we met de minste kapitaalsvernietiging de inpassing van de bibliotheek konden realiseren. De grote open ruimte van de popzaal was hier het meest geschikt voor.
Met behoud van de bestaande structuur en het maken van een aantal sparingen is er een logische verbinding ontstaan met het café en de rest van het gebouw. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande materialen en constructie die in 2018 zijn toegevoegd. Ook de driehoekige akoestische doeken met collages van kunstenares Laura Hoek zijn behouden.
Het interieurontwerp van de bibliotheek refereert aan de verschillende ‘’makerijen’’ die dit deel van Noord-Brabant rijk is. In het interieurontwerp van de vorige verbouwing gebruikten we al de materialen, nu lieten we ons ook door de plekken inspireren om verschillende sferen in de bibliotheek te creëren.
De collectie is per thema geordend. Elk thema heeft in het ontwerp een eigen sfeer gekregen. De schoenmakerij, mandenmakerij, leerlooierij, messinggieterij en het erf zorgen voor unieke plekken en geven de bibliotheek een lokaal verankerde identiteit. Door de overlap in materiaalgebruik sluit het interieur ook goed aan bij de rest van het gebouw.