Projectnaam
RESTAURANT KONNEKT – CONFERENTIEHOTEL KONTAKT DER KONTINENTEN
Projecttype
interieur
Opdrachtgever
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
Bouwjaar
2020
Programma
Interieur restaurant, lounges, sanitaire voorzieningen
Omvang
890 m2
Architecten
Maaike Westinga / Roel ten Bras
Medewerkers
Marielle Neijs
Aannemer
Vios Bouw
Fotografen
Riesjard Schropp / Marcel van der Burg
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten Soesterberg
Glazen paviljoen en culturele gelijkenissen als leidmotief voor nieuw restaurant.
Het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit een complex van voormalige kloostergebouwen midden in het bos gelegen in Soesterberg. Boparai Associates Architekten tekenden voor het glazen paviljoen, modern en minimalistisch gedetailleerd, als uitbreiding van het restaurant. TenBrasWestinga verzorgde de complete inbouw en interieur.
Culturele gelijkenissen vormen het uitgangspunt bij het ontwerp van de inrichting van het restaurant, en de toiletruimten in het souterrain. In plaats van de wereld op te delen in verschillen, zijn overeenkomsten verrassender en inspirerend. En vaak onverwachts. Oer-Hollandse klederdracht uit Marken en klassiek Peruaans breiwerk gebruiken dezelfde motieven; Picasso’s zelfportret toont als een Afrikaans stammenmasker; Delfts blauw is even kostbaar als Chinees Porselein; Stoffen van Helmondse makelij staan in de wereld bekend als typisch Afrikaans; De oh zo Hollandse aardappelen met bloemkool eet men in India als aloo gobi; En blauwe ogen zijn niet alleen voorbehouden aan West-Europeanen.
Het ontwerp neemt deze gelijkenissen als leidraad voor het ontwerp. Bij binnenkomst in het restaurant treft de klant een open ruimte ingeklemd tussen het weelderige groen buiten en doorlopende lange, ranke zwarte stalen vakkenkasten als rug. In de vakken zijn souvenirs uit de hele wereld geplaatst en deze items dragen bij aan het tonen van gelijkenissen tussen culturen. De vakkenkasten zijn open maar diep. Ze transformeren de wanden tot geanimeerde displays met bijzonderheden wereldwijd, maar het doorzicht op het oude bakstenen gebouw blijft behouden.
De open ruimte van het restaurant wordt gedifferentieerd door specifieke placemaking met 6 thema’s uit de hierboven genoemde overeenkomsten. De zes specifieke ‘places’ zijn 3-dimensionale accenten in een universele basis. De basis is sfeervol, maar terughoudend en functioneel. Het open houten lattenplafond en de tapijtvelden werken mee aan de ruimteakoestiek. Het meubilair in de basis is verplaatsbaar naar andere plekken.
De ‘places’ zijn kleurrijk en expressief. Ze verwijzen naar overeenkomsten op onze wereld in het gebruik van materialen, stoffen, kunst en ambacht. De specifieke ‘places’ worden gemarkeerd door verbijzondering van de vloer, door kenmerkende, wereldwijd verzamelde attributen in de vakkenkasten, en meubilair met specifieke vorm en motieven. Het ranke staal van de vakkenkasten komt terug in de vaste en mobiele bars van het restaurant als messing of bronskleurige beplating.
De toiletruimten in het souterrain zijn ook opgevat als een ’place’. Overeenkomstige blauwe motieven in porselein uit Nederland, Portugal en China zijn toegepast op de vloer en verwerkt in het ontwerp van het wastafelmeubels. De wanden zijn bekleed met behang ontworpen door Marcel Wanders.