Projectnaam
Cultureel Centrum Cascade
Projecttype
Cultuur / Herstemming / Interieur
Opdrachtgever
Gemeente Hendrik Ido Ambacht
Bouwjaar
2024
Programma
Theater / Multifunctionele studio’s / Bibliotheek / Tentoonstelling / Horeca / Sociaal domein / Ontvangstruimten
Omvang
3150 m2
Bouwkosten
–
Architecten
Roel ten Bras / Maaike Westinga
MedewerkersRoxi Balas, Chantal Beltman, Shiva Kabir
Aannemer
Fotograaf
Cultureel Centrum Cascade
Ontwerptoelichting
Revitalisering Cultureel Centrum Cascade
Cultureel Centrum Cascade is een plaats voor honderden bezoekers uit Hendrik-Ido-Ambacht en omgeving. Cascade huisvest de bibliotheek, het theater, cultuureducatie. Daarnaast maken tientallen verenigingen gebruik van ruimte en faciliteiten van het gebouw. Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd in 1998. Wijzigingen in het gebouw en intensivering van het gebruik hebben ertoe geleid dat Cascade niet goed meer aansluit bij de huidige doelstelling.
De doelstelling is om Cascade weer een levendige plek te maken met meer kwaliteiten om te verblijven: een katalysator van sociale interactie. Een plek waar mensen op allerlei manieren kunnen participeren, afspreken, samenkomen of gewoon zonder doel kijken wat er is en wat nog kan komen. En adres zijn voor hulpbehoevenden. Door in te zetten op multifunctionele ruimten met deelgebruik wordt de mogelijkheid gecreëerd om meer diversiteit aan activiteiten te faciliteren voor een breder publiek. Een open bibliotheek met café zorgt voor levendigheid op de begane grond, grenzend aan de vernieuwde tuin.
Het ontwerp voor de revitalisatie is gebaseerd op 5 pijlers.
- Cascade binnen > Cascade buiten: Cascade-binnen is een ruimtelijk herkenbare, duurzame en ecologische wereld die interieur en exterieur, beneden en boven, en gebruikers verbindt
- Cultureel landschap: Een nieuwe entree, in het hart van het gebouw. De bezoeker ervaart geen afzonderlijke functies, maar een landschap vol activiteiten en kruisbestuiving.
- Kloppend hart: Trap en vide creëren een nieuwe ruimte in het gebouw: een open podium. Met nieuwe gebruiksmogelijkheden.
- Ambachtse identiteit: We combineren natuurlijke materialen en kleuren met de geschiedenis van de plek (groen en water) en Ambachters (nijverheid, vlas (linnen), hout en ijzer voor hergebruik)
- Unieke kans voor verduurzaming: Na-isoleren voor hoge isolatiewaarden. Daken en omgeving natuurinclusief en klimaatadaptief, o.a. door retentiedak, zorgvuldige beplanting en reductie verhardingen. Verbeteren daglichttoetreding en in het interieur alleen biobased materialen en veel groen.