Projectnaam
Museum Flehite Amersfoort
Projecttype
Cultuur
Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort
Bouwjaar
2009
Programma
Museum
Omvang
2.250 m2
Bouwkosten
€ 2.000.000
Architecten
Roel ten Bras / Jim Klinkhamer
Medewerkers
John Ruijssenaars / Remco Houtzager / Shaojun Huang / Wendy Bogers
Aannemer
Van Norel Bouwgroep Epe
Fotografie
Studio CDB
Flehite
Museum Flehite werd, tegelijk met de asbestsanering, als gebouw zoveel mogelijk verbeterd. Het gaat om ruimtelijke verbeteringen, oriëntatie en doorzicht, een betere museumrouting.
Het museum is een aaneenschakeling van drie muurhuizen. De drie muurhuizen zijn als individuele panden gebouwd, met verschillend uiterlijk en verschillende verdiepingshoogten in elk pand. De bestaande trappenhuizen in het museum lagen tegen de scheidingsmuren, centraal in het gebouw. Door de trappenhuizen uit het midden van de gebouwen te verplaatsen naar het uiteinde van de drie gebouwen, ontstaat een museale routing, waarbij de bezoeker zaal na zaal doorloopt.
De cruciale plek die Museum Flehite inneemt in de stad kwam niet tot zijn recht. Amersfoort heeft het ’cultureel lint’: een lange lijn dwars door Amersfoort waaraan belangrijke musea liggen: KadE, Mannenzaal, Flehite, Armandomuseum, Mondriaanhuis en Huis Randenbroek. De oude entreebrug van Flehite ligt als een appendix aan dit lint. In het ontwerp is een nieuwe ontvangstruimte gecreëerd in het hoekpand met entrees aan voor- en achterzijde: het culturele lint loopt nu door de ontvangsthal van het museum heen.
Een belangrijk thema in het ontwerp is de herkenning van de oorspronkelijke muurhuizen. De gebouwen zelf zijn in ons ontwerp beschouwd als topstukken van de collectie. Nieuwe ingrepen in het museum zijn duidelijk herkenbaar en bewust afwijkend van het bestaande gebouw vormgegeven. Nieuwe dunne steenachtige vloeren verbergen de noodzakelijke techniek (verwarming, leidingwerk enz.). Er is vloerverwarming opgenomen en langs de randen van de zalen een leidingstrook voor stroom en data-aansluitingen. Hoogteverschillen worden overbrugd met donker gekleurde stalen trappen en hellingbanen. Glazen puien en brandscheidingen zijn eveneens in donker staal uitgevoerd.
Het interieurontwerp zet deze gedachte voort. Alle wanden en vloeren in het museum zijn lichtgrijs gekleurd, om de collectie beter tot zijn recht te laten komen. Contrasterend met deze grijze vlakken zijn de ontwerpen voor de balie, displaywanden, vitrines en andere elementen om de collectie te kunnen tonen in rank zwartstaal uitgevoerd. Door ze niet te versmelten met het gebouw blijft deze als topstuk uit de collectie goed te onderscheiden.